NTP-TFJ-19-0032

PÁLYÁZATI BESZÁMOLÓ

A 2019-2020-as tanévben a Pécsi Hajnóczy József Kollégium, az „Eszközbeszerzés a helyi tehetséggondozó programok fejlesztéséhez” pályázata elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett – „A tehetségsegítés feltételrendszerének javítását célzó hazai programok támogatása” (NTP-TFJ-19) – pályázatot.

A sikeres pályázat keretében 1.400.000 Ft összeget nyertünk a különféle eszközök beszerzésére, melyek a lentebb részletesen felsorolt szakkörök munkájához járulnak hozzá.

A pályázat megvalósításának menete a különleges körülmények hatására.
Sajnálatos módon a 2019/2020-as tanévben a szakmai tevékenységeink az online térbe kerültek, a beszerzések pedig elakadtak a COVID-19 járvány miatt.  A beszerzések nagy része átcsúszott a 2020/2021-es tanévre, melynek következtében az előző tanévi szakköri programok és a beszerezhető eszközök is módosultak. További fejleményként novembertől ismét digitális tanrend lépett érvénybe, így – a 3D nyomtatás szakkör kivételével – a szakkörök az új eszközöket átvehették, de foglalkozáson még nem tudták használni őket. Bízunk benne, hogy a járványhelyzet elmúltával ismét elindulnak tehetséggondozó programjaink és az új eszközök gazdagítják módszertani lehetőségeinket.
További  változások is történtek a 2019/2020 tanévben eltervezettekhez képest:

– A 2019/2020-as tanévben működő Matematika szakkör megszűnt, helyette idén a Természetes”N” szakkör indult el, mely bővebb témakörrel, de a matematikával is foglalkozva működik. A hozzá kapcsolódó matematika-logika játékok tulajdonképpen még jobban illeszkednek az új szakkörhöz.

– A 3D nyomtató beszerzésénél derült ki, hogy elfogadható minőségű eszközt csak akkor tudunk beszerezni, ha valami másról lemondunk, így a fotó szakkör egy fényképezőgépről, a TermészetesN és a Történelem és helytörténeti szakkör néhány társasjátékról mondott le.

A 2020/2021-es tanév eseményei:

Sikerült elindítani az új 3D nyomtatás szakkört, mely a tanulók körében igen népszerű, ráadásul szakmai előmenetelükhöz is hozzájárul az itt szerzett tudás. A tanulók önálló és csoportos tevékenysége hozzájárul a sikerélmények megszerzéséhez és a kooperációs képességek fejlesztéséhez is. A szakkör a kollégium egyéb tevékenységeit is segítheti a szükséges kellékek megtervezésével, legyártásával. Szerencsére a 3D nyomtató áprilisban megérkezett, így az új szakkör már a tanév elején használatba vehette, így a tanulók nem csak a 3D nyomtatás elméletével ismerkednek meg, hanem produktumaikat fizikailag is meg tudják valósítani.
A beszerzett eszközök:

 • Wanhao 9D középkategóriás 3D nyomtató – pályázati forrásból
 • A nyomtató használatához szükséges kellékanyagok (filament) – fenntartói segítséggel

A Csillagász szakkör már rendelkezett szerényebb eszközökkel, így a pályázattól függetlenül is elindult, de az októberben megérkezett nagy teljesítményű távcső és állvány komoly előrelépés, főleg oktatási szempontból, hiszen az égi objektumok bemutatása sokkal gyorsabban és látványosabban történhet. További fontos körülmény, hogy az új eszköz már lehetőséget nyújt a sokkal eszközigényesebb asztrofotózás kipróbálására is. Ez utóbbi tevékenységben számítunk a fotó szakkör segítségére, közreműködésére és közös programok szervezésére is.
A beszerzett eszközök:

 • Nagy teljesítményű SkyWatcher 180/2700 MC távcső, mely már a felső kategóriás eszközöket képviseli nagyításával és fényerejével
 • Nagy teljesítményű SkyWatcher NEQ-5 Pro GoTo mechanika, mely automatikusan rááll a kiválasztott égitestre és követi is azt
 • ZWO ASI 120MC színes hold-bolygó kamera, mely lehetővé teszi a távcső képének rögzítését vagy az égitestek mozgásának nagy pontosságú követését vezetőkameraként.

A szintén több éve működő Fotó szakkör is új eszközökhöz jutott, melyek elsősorban a régi elkopott, meghibásodott eszközök cseréjét tették lehetővé. A szakkör a 3D nyomtatáshoz hasonlóan nem csak a szakköri tagok számára fontos, hiszen a kollégium életének eseményeit is rendszeresen dokumentálják. fotó szakkör is időben megkapta a meglévő eszközei jobb és szélesebb körű kihasználásához szükséges kiegészítőket (objektív és vaku).
A beszerzett eszközök:

 • Canon 55-250mm f/4-5,6 EF-S IS STM objektív
 • Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM objektív
 • Godox V860II rendszervaku Li-Ion akkuval (Canon)

A Természetes”N” szakkör matematika-logikai társasjátékok segítségével teszi élményszerűvé a matematikai és természettudományos ismeretek elmélyítését. Fontos szempont a szórakoztató jelleg megjelenése mellett a különböző tehetségtípusok felfedezése a gazdagabb módszertani eszköztár segítségével. Sajnos az eszközök csak októberben érkeztek meg, így használatba vételük csak a járványhelyzet után történik meg.
A beszerzett eszközök:

 • Nagy fadominó
 • Math Dice Chase matematikai kockajáték
 • Gazdálkodj okosan társasjáték – eurós változat
 • Flamme Rouge társasjáték
 • ZomeTool – Creator 1 alapkészlet
 • Brain Games Logic Cards Matchsticks logikai kártyajáték
 • Brain Games Logic Cards logikai kártyajáték – sárga (195120)
 • Nagy fa játékgyűjtemény – Philos nagy játékkészlet 20/100

A Hajnóczy Történelem és Helytörténet szakkör tagjai is nagy örömmel vették használatba a történelmi témájú társasjátékokat, így téve még szórakoztatóbbá a szabadidős tevékenységet.
A beszerzett eszközök:

 • Múlt-kor történelmi társasjáték
 • Nagy Magyarország puzzlej
 • 4DCityScape Puzzle – A történelmi Görögország
 • 4DCityScape Puzzle – A történelmi Róma (National Geographic)


Összefoglalás

Mivel a pályázat keretében történő beszerzések a Covid-19 járvány miatt nem történtek meg a 2019/2020-as tanévben, a program tulajdonképpeni megvalósulása átcsúszott a 2020/2021-es tanévre. Az előző pontban már említett változások miatt a programban érintett tanulók száma és összetétele is megváltozott. Ugyanakkor a program eredeti célkitűzései ugyanúgy sikeresen megvalósultak, a beszerzett eszközök sikeresen gazdagítják a tehetséggondozó programok lehetőségeit.