Európa Napok

Az „Európai Parlament Nagykövet Iskolája” projekt a Pécsi Hajnóczy József Kollégiumban

program:

május 14. (hétfő)
16.00
Az Európa Terem avatása
16.15
Kiállítás a Fotószakkör tagjainak Európa országaiban készített képeiből (Európa Terem)
16.30
Interaktív előadás: Fiatalok EUrópában – lehetőségek és kihívások
Előadó: Kerner Barbara, a pécsi Europe Direct Iroda vezetője (Európa Terem)

május 15. (kedd)
délután
A Kredenc EU tematikus számának megjelenése
délután
EPAS minősítő látogatás

május 16. (szerda)
16.00
Kiállítás a Miroslav Krleža Horvát Kollégium diákjainak fotóiból (HK Galéria)

május 17. (csütörtök)
16.00
Játékos vetélkedő az EU témakörében (gasztronómia, képfelismerés, stb. – Európa Terem)
Vezeti: Fóris Anett az ED információs munkatársa

A Pécsi Hajnóczy József Kollégium a 2017-18-as tanévben több kiemelt célt tűzött ki az ott folyó nevelés-oktatás további fejlesztése érdekében. E törekvés nyomán ismét elnyerték a Pécsi Tudományegyetem Partnerintézménye címet, és harmadszor is Akkreditált Kiváló Tehetségpont lettek.

A tanévben egy újabb projektet is indítottak: bekapcsolódtak az Európai Parlament Nagykövet Iskolája (EPAS) programba. Az idén tíz magyar köznevelési intézmény pályázik erre a címre, a Hajnóczy lenne az első önálló EPAS-kollégium az országban.

A pályázat kiírásának megfelelően a tanév során már több olyan tevékenységet is elvégeztek, ami feltétele a cím elnyerésének. A Hajnóczy Napok keretében szervezték meg a Sokszínű Európa témahetet, amelyben felavatták a helyi EU-Infopontot, a fotószakkör tematikus fotózást tartott a kollégistáknak „Gyere, lefényképezünk – európai választópolgárként!” címmel, és egy EU ismereti vetélkedő is bekerült a programba.

Emellett tanulócsoportonként 3-3 kollégista feldolgozta az EP Tájékoztatási Iroda által kiajánlott munkafüzet feladatait. Volt Jean Monnet-futás is, az EU megálmodójának tiszteletére. A kollégium egyik tanára pedig egy továbbképzés keretében készült fel az EPAS tagsággal járó feladatok irányítására, koordinálására.

Május 14-17. között újabb elemekkel fog gazdagodni a projekt. Megjelenik a kollégium Kredenc elnevezésű diákújságjának az EU-val foglalkozó tematikus száma. Kiállítás nyílik a fotószakkör tagjainak „Európa” témakörben készült fotóiból. Május 14-én délután négy órakor ünnepélyesen felavatják az Európa Termet, ahol 16.30-tól a baranyai Europe Direct vezetője tart előadást a fiataloknak az EU által nyújtott lehetőségekről. Csütörtökön pedig szintén az ED egyik munkatársa tart egy játékos vetélkedőt az EU mindennapjairól.

Május 15-én kerül sor a pályáztató látogatására, ahol áttekintik az eddigi eredményeket, beszélgetnek a „Senior” és „Junior Nagykövetekkel”, a projekt intézményi irányítójával és a programban részvevő legaktívabb diákokkal.

A későbbiekben szeretnék a program több elemét is minden évben megismételni, új elképzelések megvalósításával gazdagítani. Bővítenék a kapcsolatrendszerüket, részben a hazai, részben külföldi EPAS intézményekkel. A bragai (P) II. János Pál iskolával már felvették a kapcsolatot, a következő tanévben az együttműködés részletes terveiről is egyeztetni fognak.

A kollégium szívesen látja az érdeklődőket a programokon.

EU film

EU Napok – plakát

Pécs TV
11’45”-től

A Hajnóczy Kollégium Fotószakkörének kiállítása „ Európában jártunk” címmel:

Kiállítás a Miroslav Krleža Horvát Kollégium diákjainak fotóiból: